Wanneer is diesel precies goedkoper?

Als je een eigen auto hebt dan wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk rijden. Een keuze die daarbij heel belangrijk is, is de keuze voor de brandstof. Qua prijs is diesel namelijk een stuk goedkoper dan benzine. Echter is een auto die rijdt op diesel in de wegenbelasting een stuk duurder. Als je dus veel kilometers per jaar rijdt dan kun je beter in een diesel auto rijden. Rij je echter maar weinig in je auto is het beter om te kiezen voor een benzine auto. Het omslagpunt is van diverse dingen afhankelijk, maar over het algemeen wordt 20.000 km per jaar als omslagpunt gezien. Rij je dus meer dan 20.000 kilometer per jaar dan is een diesel goedkoper. 

 

Waar is het omslagpunt van afhankelijk?

Zoals gezegd is het rijden van een diesel auto goedkoper als je meer dan 20.000 kilometer per jaar rijdt. Maar dit is echter wel van een aantal factoren afhankelijk. Check hieronder de drie belangrijkste factoren die het verschil maken. 

1. Het gewicht van een auto
Een zware auto is duurder in de wegenbelasting. Het omslagpunt ligt voor een zware auto daarom dan ook hoger dan bij een kleine en een minder zware auto. 

2. De provincie waarin je woont
De wegenbelasting is niet in elke provincie even hoog. De wegenbelasting in de provincie Drenthe en Zuid-Holland is het hoogst. In Noord-Holland betaal je de minste wegenbelasting. Voor mensen in de provincie Drenthe ligt het omslagpunt dus hoger dan voor mensen in Noord-Holland. 

3. De aanschafprijs van de auto
Een nieuwe diesel auto is qua aanschaf een stuk duurder dan dezelfde auto die op benzine rijdt. Zo is een Volkswagen Golf diesel qua aanschaf zo'n 3.000 euro duurder dan de benzine-uitvoering. Hoe groter het verschil hoe hoger het omslagpunt. Bij tweedehands auto's zie je overigens dat benzine en dieselvarianten vaak even duur zijn. 

Hoeveel goedkoper is diesel dan benzine?

Als je bij het benzinestation staat dan valt je meteen op dat diesel een stuk goedkoper is dan benzine. Het verschil per liter is ongeveer 30 cent. Een volle tank scheelt dus al gauw direct 15 tot 20 euro schelen. Het verschil tussen diesel en benzine blijft eigenlijk altijd hetzelfde. 

Bekijk naast wanneer is diesel goedkoper ook:
Wanneer winterbanden
Wanneer BE rijbewijs
Wanneer is een auto een oldtimer
Wanneer ben je een alcoholist