Wanneer wordt het vakantiegeld precies uitbetaald?

Vakantiegeld is een toelage die werknemers in Nederland krijgen met de bedoeling om de extra kosten van de vakantie te dekken. Je bouwt vakantiegeld op zolang je bij een werkgever in dienst bent. Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiegeld. Werknemers zijn dan ook verplicht om vakantiegeld te betalen. Het vakantiegeld moet op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag in juni worden uitbetaald, tenzij anders is bepaald. Bij de meeste bedrijven vindt de betaling van het vakantiegeld echter al in mei plaats. Een leuke website om je vakantie of overnachting te boeken is Vipio. Daar vind je originele overnachtingen in Nederland en België

 

Wat gebeurt er als het vakantiegeld in juni nog niet op mijn rekening staat?

Wanneer je werkgever het vakantiegeld te laat uitbetaalt dan kun je als werknemer een verhoging eisen tot maximaal 50%. Dit gebeurt over het algemeen niet vaak. 

Wat is de hoogte van vakantiegeld?

Het vakantiegeld is in Nederland vastgesteld op tenminste 8% van je brutoloon. Dit is een minimumbedrag en in de cao kan dus ook een hoger percentage voor je vakantiegeld zijn afgesproken. Als je dus zeker wilt weten op hoeveel vakantiegeld je recht hebt zul je jouw cao moeten controleren. 

Moet ik meer belasting over mijn vakantiegeld betalen?

Over alle extra vergoedingen die je van je werkgever krijgt, zoals een bonus, een 13e maand of vakantiegeld wordt belasting geheven tegen het hoogste tarief. Over het vakantiegeld moet je dan ook maar liefst 52% belasting betalen.

Bouw je ook vakantiegeld op als je ziek bent?

Ook als je ziek bent bouw je vakantiegeld op. Op het moment dat je uit dienst gaat moet de werkgever het vakantiegeld dat je tot dan toe hebt opgebouwd meteen aan jou uitbetalen. Uitzendkrachten kunnen op elk moment opgespaard vakantiegeld uit laten betalen.


Bekijk naast wanneer vakantiegeld ook:
Wanneer belastinggeld terug
Wanneer begint de uitverkoop
Tot wanneer vroegboekkorting