Wanneer moet je rozen snoeien?

Rozen zijn een sieraad voor elke tuin. Maar het is wel belangrijk dat je de rozen goed snoeit. Op deze manier groeien ze goed, krijgen ze veel bloemen en blijft de struik jong. De beste maand om rozen te snoeien is maart. Afhankelijk van de kou doe je dit begin of eind maart.

 

 

Hoe moet je rozen snoeien?

Omdat rozen vaak veel doorns hebben is het verstandig om je goed te kleden als je rozen gaat snoeien. Zorg bijvoorbeeld voor handschoenen als je rozen gaat snoeien. Ook moet je een scherpe snoeischaar gebruiken. Dit voorkomt dat je de plant rafelig snoeit. De roos blijft dan beter vrij van ziektes. Rozen mogen over het algemeen veel korter gesnoeid worden dan gedacht. Afhankelijk van hoe groot je de plant wilt hebben, kun je de takken van een roos terugsnoeien van 1 t/m 10 cm. 

Rozen in het najaar snoeien?

Het is mogelijk om rozen in het najaar nog eens te snoeien. Dit hoeft niet, maar doe je meer om de tuin netjes te houden. Beperk je alleen tot het snoeien van de toppen. Als je de roos te ver snoeit is de roos te zwak voor de winter en kan de roos het jaar er op minder mooi bloeien. 


Bekijk naast wanneer rozen snoeien ook:
Wanneer buxus snoeien
Wanneer vlinderstruik snoeien
Wanneer annebelle snoeien
Wanneer hortensia snoeien