Wanneer moet je een hortensia precies snoeien?

De hortensia is één van de populairste tuinstruiken van Nederland. Dit komt omdat de hortensia bijna een half jaar lang bloeit en heel makkelijk is in onderhoud. Het enige dat je eigenlijk hoeft te doen is de hortensia 1x per jaar goed snoeien. Maar wanneer moet je een hortensia snoeien? De beste maand om een hortensia te snoeien is maart. Kijk voordat je gaat snoeien wel goed of er er geen vorst meer op komst is.  

 

 

Kun je de hortensia ook in het najaar snoeien?

Snoei een hortensia nooit voor de winter! Gesnoeide takken kunnen dan invriezen en daardoor afsterven. Je moet de takken pas snoeien vlak voordat de plant gaat uitlopen. 

Hoe moet je een hortensia snoeien?

Wanneer je een hortensia gaat snoeien dan kun je vanuit het hart van de plant de jonge takken ongeveer voor een vijfde deel wegsnoeien. Snoei de takken terug tot een geschikte zijscheut. De oude takken moet je eigenlijk allemaal snoeien. Als snoeihoogte voor deze takken kun je 5 cm boven de grond aanhouden. Als je een echt oude hortensia hebt die al een aantal jaren niet meer is gesnoeid, dan kun je het beste alle taken tot zo'n 10cm boven de grond afsnoeien. Op deze manier zullen er weer veel jonge scheuten ontstaan en verjong je de hortensia. . 


Bekijk naast wanneer hortensia snoeien ook:
Wanneer vlinderstruik snoeien
Wanneer rozen snoeien
Wanneer buxus snoeien
Wanneer annebelle snoeien