Wanneer moet je gras maaien?

Als je een mooi gazon wilt hebben dan is grasmaaien ontzettend belangrijk. Het maaien van je gras helpt niet alleen om het gazon mooi dicht te krijgen, het helpt ook tegen bijvoorbeeld tegen de vorming van onkruid. Maar wanneer je het gras moet maaien vinden veel mensen lastig.  Er zijn een drie belangrijke regels die bepalen wanneer je het gras moet maaien:

 

 

1. Maai van mei tot oktober
In de andere maanden groeit het gras door de kou nauwelijks. Gras maaien moet je eigenlijk alleen doen als het gras daarna weer aangroeit. 

2. Maai het gras wekelijks
Elke dag maaien is niet goed. Op deze manier krijgt het gras geen rust. Het beste is om het gras elke week 1 keer te maaien. Op deze manier kan het gras groeien, maar wordt het nooit te lang. 

3. Maai het gras als droog is. 
Als het gras nat is kan het samenklevende hoopjes gras veroorzaken. Deze kunnen het gazon aantasten

Hoe kort moet je gras maaien?

Hoe kort je gras kunt maaien hangt voornamelijk van wat voor functie het gras heeft. Speelgras laat je vaak wat langer dan siergras. 
- Siergras: ongeveer 2 cm
- Speelgras: ongeveer 4 cm

Moet je het afgemaaide gras weghalen?

Veel mensen halen het afgemaaide gras weg. Dit is niet altijd verstandig. Als je regelmatig maait dan heb je alleen kleine grassnippers. Deze hoeven niet weggehaald te worden. Deze kleine  grassnippers zorgen namelijk voor de bemesting die het gazon jaarlijks nodig heeft. Daarnaast bestaan deze grassnippers voor een groot deel uit water. Daardoor heeft het gazon dus ook minder water nodig. Als je langere tijd niet hebt gemaaid, dan krijg je ook lange grassprieten. Het is wel verstandig om deze weg te halen omdat ze lelijke plekken kunnen veroorzaken. 


Bekijk naast wanneer gras maaien ook:
Wanneer buxus snoeien
Wanneer vlinderstruik snoeien
Wanneer rozen snoeien