Wanneer begint het nachttarief?

Sommige energiemaatschappijen bieden hun klanten de mogelijkheid aan om gebruik te maken van dag- en nachtstroom (het zogenaamde dubbeltarief). Bij deze optie betaal je standaard iets meer geld voor de stroom die je overdag gebruikt, maar een stuk minder voor de stroom die je gedurende de nacht gebruikt. Veel mensen die hier gebruik van maken doen bijvoorbeeld hun was- en afwasmachine pas aan als het nachttarief begint. Het is echter wel belangrijk dat je weet wanneer (hoe laat) het nachttarief begint. 

 

 

Wanneer begint het nachttarief
In de provincies Noord-Brabant en Limburg is het nachttarief van 21.00 uur tot 7.00 uur
In de overige provincies is het nachttarief van 23.00 uur tot 7.00 uur

Omdat dit kan veranderen is het altijd goed om ook nog even goed om de website van uw energieleverancier te checken. 

Geldt het nachttarief ook in het weekend?

Het nachttarief (daltarief) geldt ook voor alle uren in het weekend, Nieuwjaarsdag, tweede paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste en tweede kerstdag. 

Hoeveel bespaar je met het nachttarief?

Het verschil tussen het dag- en nachttarief is ongeveer 2 a 3 cent per kWh. Als je er van uitgaat dat een wasmachine gemiddeld per keer 1,2 kWh verbruikt dan bespaar je per wasbeurt zo'n 3,5 cent. Gemiddeld draait een gezin ongeveer 180 wasjes per jaar. Dat is dus een besparing van zo'n 55 euro per jaar. Dit is dus alleen voor de wasmachine. Als je ook alle andere apparaten die veel stroom verbruiken in de nacht of in het weekend gebruikt dan kan dat veel geld schelen. 

Wat moet je doel als je gebruik wilt maken van het nachttarief?

Als je gebruik wilt maken van het nachttarief dan moet je wel een meter voor dubbeltarief in huis hebben geïnstalleerd. Als u dit niet heeft kunt u deze aanvragen bij uw energieleverancier. Vaak betaald u hiervoor wel eenmalig een bijdrage voor de installatie. 

Bekijk naast wanneer nachttarief ook:
Wanneer vakantiegeld
Wanneer begint de uitverkoop
Wanneer bouwvergunning nodig