Wanneer mag een kind op zwemles?

In Nederland is het tegenwoordig heel gebruikelijk dat kinderen op zwemles gaan. Kinderen kunnen bij de meeste zwembaden vanaf ongeveer 4 jaar meedoen met zwemles. Bij veel zwembaden geldt een wachttijd en daarom worden kinderen vaak al wel veel eerder aangemeld. 

Waarom kunnen kinderen niet eerder op zwemles?

Om goed te kunnen leren zwemmen is het belangrijk dat kinderen sterk genoeg zijn en goed kunnen begrijpen wat ze moeten doen. De meeste kinderen kunnen dit rond hun vierde jaar. Voordat kinderen op zwemles kunnen worden er in veel zwembaden al wel programma's aangeboden waarbij kinderen op een speelse wijze kennis maken met het zwembad en het water. 

 

 

Hoelang zit een kind gemiddeld op zwemles?

Zwemles is niet gratis en voor veel ouders een behoorlijke investering. Je wilt dan ook dat je kind zo snel mogelijk zijn diploma haalt. Hoelang een kind gemiddeld op zwemles zit hangt van een aantal dingen af, zoals:
- Hoe oud is het kind
- Heeft het kind voorbereidingslessen gehad
- Lichaamsbouw 
- Hoe leuk vind een kind het zwemmen

Het duurt gemiddeld anderhalf jaar om een A-diploma te halen. Uiteraard zijn er kinderen die het sneller doen en kinderen die er langer over doen. Het halen van een B-diploma duurt gemiddeld 3 maanden en een C-diploma gemiddeld 4 maanden.

Wat kost zwemles?

Een zwemles kost gemiddeld 10 euro per keer. Dit betekent dat een zwemdiploma gemiddeld 400 euro kost (40 lessen x 10 euro).