Wanneer begint de zomertijd?

De zomertijd is de tijd die we gedurende de zomermaanden aanhouden. Dit doen we door de klok een uur vooruit te zetten ten opzichte van de standaardtijd. In Europa begint de zomertijd altijd op de laatste zondag van maart. De klok gaat dan om 02:00 uur 's nachts een uur vooruit. 

Waarom is de zomertijd ingesteld?

De voornaamste reden om de klok in de zomermaanden een uur vooruit te zetten is omdat we op deze manier een uur langer licht hebben. Naast dat dit praktische voordelen heeft scheelt het ook enorm veel energie. 

 

 

Tot wanneer duurt de zomertijd?

De zomertijd eindigt elk jaar op de laatste zondag van oktober. De klok gaat dan om 03:00 uur 's nachts een uur achteruit. Dan gaat de wintertijd in. 

Sinds wanneer bestaat de zomertijd?

Tussen WOI en WOII is er voor het eerste gebruik gemaakt van de zomertijd. Na WOII is hier tijdelijk mee gestopt. In Nederland bestaat de zomertijd weer sinds 1977.

Hanteren alle landen de zomertijd?

Er zijn in de wereld ongeveer 70 landen die de zomertijd hanteren. Voor landen rond de evenaar heeft het aanpassen van de tijd namelijk niet veel zin. De dagen zijn hier in de zomer nagenoeg even lang als in de winter.


Bekijk naast wanneer zomertijd ook:
Wanneer wintertijd