Wanneer zijn de hondsdagen precies?

De hondsdagen kenmerken zich als de warmste periode van het jaar. De hondsdagen vallen tussen 20 juli en 20 augustus en zijn warme, broeierige dagen maar ook dagen met flinke plens- en onweersbuien. 

 

 

Waarom heet het de hondsdagen?

Ondanks de naam anders doet vermoeden hebben de hondsdagen niets met honden te maken. Ze hebben te maken het sterrenbeeld de Grote Hond. De ster Sirius die onderdeel is van dit sterrenbeeld is tijdens deze periode vanaf de aarde tijdelijk niet meer te zien. Pas na 25 augustus is deze ster weer te zien. Dit is dan ook meteen het einde van de hondsdagen. 

Wanneer wordt het begrip hondsdagen gebruikt?

Vanwege de warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland en België gebruikt men bijvoorbeeld de term hondsdag voor dagen waarop de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6 °C.

Kennen ze in andere landen ook de hondsdagen?

De hondsdagen bestaan al heel lang en gaan terug tot de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Ook in andere landen kennen ze de hondsdagen, die symbool staan voor de warmste periode van het jaar. 

Hondsdagen bederf

Vroeger leerde men dat eten tijdens de hondsdagen sneller dan normaal bederft. Men was dan ook extra voorzichtig met het nuttigen van eten. Eten bederft nu eenmaal sneller als het warm is. En aangezien de hondsdagen over het algemeen heel warm zijn komt dit eten dat buiten de koelkast ligt niet ten goede. 


Bekijk naast wanneer zijn de hondsdagen ook:
Wanneer is het Valentijn
Wanneer is Dierendag
Wanneer is het Moederdag
Wanneer is het Vaderdag