Wanneer begint de wintertijd?

De wintertijd is de tijd die we gedurende de winter aanhouden. Dit doen we door de klok een uur achteruit te zetten ten opzichte van de zomer. In Europa begint de wintertijd altijd op de laatste zondag van oktober. De klok gaat dan in de nacht van zaterdag op zondag om 03:00 uur 's nachts een uur achteruit, naar 02.00 uur 's nachts. 

 

 

Waarom zijn de wintertijd en zomertijd ingesteld?

De belangrijkste reden om de tijd aan te passen is omdat we op deze manier in de zomer een uur langer licht hebben. Naast dat dit praktische voordelen heeft scheelt dit vooral veel energie.  Je hoeft in de zomer bijvoorbeeld het licht pas een uur later aan te zetten.

Tot wanneer duurt de wintertijd?

De wintertijd duurt altijd precies een half jaar.  De klok gaat namelijk op de laatste zondag van maart weer een uur vooruit. Dan gaat de zomertijd in. 

Sinds wanneer bestaat de wintertijd?

Tussen WOI en WOII is er voor het eerste gebruik gemaakt van de winter- en zomertijd. Echter zijn we hier na WOII tijdelijk mee gestopt. In Nederland bestaat de wintertijd weer sinds 1977.

Hanteren alle landen de wintertijd?

Niet alle landen ter wereld passen hun klok aan. Er zijn in de wereld ongeveer 70 landen die de wintertijd en zomertijd hanteren. Voor landen rond de evenaar heeft het aanpassen van de tijd namelijk niet veel zin. De dagen zijn hier in de zomer nagenoeg even lang als in de winter.

Bekijk naast wanneer wintertijd ook:
Wanneer zomertijd