Wanneer moet je winterbanden gebruiken?

De laatste jaren valt er in de winter regelmatig een pak sneeuw. Dit is natuurlijk een prachtig gezicht, maar kan ook leiden tot veel ellende in het verkeer. Het gebruik van winterbanden kan deze ellende voor een deel wegnemen. Winterbanden hebben in vergelijking met zomerbanden namelijk veel meer grip tijdens winterse omstandigheden. Maar wanneer wissel je de zomerbanden om voor winterbanden? 

Over het algemeen geldt de volgende regel: zodra het de temperatuur overdag lager is dan 7 graden kun je zomer- voor winterbanden wisselen. Meestal is dit eind oktober of begin november. Andersom geldt dat je eind maart, begin april weer kunt overstappen op zomerbanden.

 

 

Waarom kun je niet het hele jaar met winterbanden rijden?

Het hele jaar doorrijden met winterbanden is niet verstandig. Winterbanden hebben bij hogere temperaturen namelijk een langere remweg dan zomerbanden. Hoe hoger de temperatuur hoe langer de remweg van winterbanden. Zomerbanden hebben bij een temperatuur van 15 graden met 50 km/pu een remweg van 12 meter, winterbanden hebben bij dezelfde temperatuur en snelheid 15 meter nodig om tot stilstand te komen. 

In welke landen zijn winterbanden in de winter verplicht?

In een aantal landen zijn winterbanden tijdens de wintermaanden verplicht. Als je tijdens deze periode geen winterbanden onder je auto hebt, dan ben je niet verzekerd. Deze regel geldt eigenlijk voor alle Europese landen met strenge winters en wintersportgebieden zoals: Frankrijk, Italie, Duitsland, Oostenrijk, Zwitersland, Zweden en Noorwegen.

Wat kosten winterbanden?

Winterbanden zijn ongeveer net zo duur als gewone zomerbanden. Uiteraard zit er ook hier weer veel verschil tussen. Je hebt hele dure banden, maar ook vrij goedkope winterbanden. Gemiddeld kosten vier winterbanden tussen de 300 en 350 euro. 


Bekijk naast wanneer winterbanden ook:
Wanneer is een auto een oldtimer
Wanneer begint de winter