Wanneer is er sprake van storm?

Het is in ons land vaak onstuimig weer, met veel regen en wind. Vooral in de herfst gebeurt het wel eens dat er een storm opsteekt. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van storm? Volgens het KNMI is er bij windkracht 9 officieel sprake van een storm. 

Zie hieronder de verschillende weertypen en de bijbehorende windkracht:

- Stormachtig weer
Er is sprake van stormachtig weer bij windkracht 8. De windsnelheden liggen dan tussen de 62 en 74 km per uur. 

- Storm
Zoals gezegd is er bij windkracht 9 sprake van een officiele storm. De windsnelheden liggen dan tussen 75 en 88 km per uur.

- Zware storm
Als het windkracht 10 is dan is er sprake van een zware storm. De windsnelheden liggen dan tussen de 89 en 110 km per uur.

- Zeer zware storm
Bij windkracht 11 is er sprake van een zeer zware storm. De windsnelheid ligt dan boven de 110 km per uur. 

- Orkaan
Bij een windkracht van 12 of hoger spreekt men van een orkaan. 

Wanneer was de zwaarste storm in Nederland?

Gelukkig komen zeer zware stormen niet zo heel vaak voor in Nederland. Eigenlijk alleen aan de kust gebeurt het wel eens dat we te maken hebben met windkracht 11. De zwaarste ooit in Nederland (sinds de meting in 1910) was de storm van 25 januari 1990. Tijdens een gedeelte van de storm was er zelfs sprake van een windkracht 12 (orkaankracht). Op de windsnelheidsmeters op Schiphol werden windstoten van meer dan 160 km per uur gemeten. Uiteindelijk verloren door de storm in totaal 17 mensen het leven. 

Wanneer was de zwaarste storm ter wereld?

De zwaarste storm die ooit is gemeten is de cycloon Olivia. Deze storm trok in 1996 over de stille oceaan. Tijdens de storm werden windsnelheden gemeten van meer dan 400 km per uur. Gelukkig had de orkaan al veel snelheid verloren toen deze aan land kwam. De orkaan Haiyan wordt beschouwd als de zwaarste orkaan ooit die aan land kwam. Haiyan die in november 2013 aan land kwam op de Filipijnen haalde windsnelheden van meer dan 300 km per uur. Uiteindelijk kwamen door deze storm meer dan 6.000 mensen om. 

Bekijk naast wanneer storm ook:
Wanneer gras maaien
Wanneer vlinderstruik snoeien
Wanneer is iets antiek
Wanneer ben je rijk