Vanaf wanneer mag je een tattoo laten zetten?

Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft in Nederland en België een tatoeage. De meeste tattoos worden gezet bij mensen in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Maar vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk een tattoo laten zetten? In Nederland zijn daar duidelijke regels voor. Bekijk hieronder wanneer je een tattoo mag:

 

 

  • Onder de 12 jaar = Tattoo verboden
  • Van 12 tot 16 jaar = Alleen met toestemming ouders of voogd
  • Vanaf 16 jaar = Je mag dit zelf bepalen

Mogen jongeren overal een tattoo laten zetten?

Jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar mogen niet zomaar overal een tattoo laten zetten. Zo mag een tatoeëerder bij jongeren in die leeftijd geen tattoo zetten op hoofd, handen, polsen en hals. Ook niet als je toestemming hebt van je ouders. Ben je eenmaal 16 jaar dan mag je zelf bepalen waar je een tattoo wilt hebben. 

Spijt van een tattoo

Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt of je wel een tattoo wilt hebben. Als je jong bent kun je vaak nog niet bepalen wat dit voor je verdere leven zal betekenen. Ongeveer 30% van alle mensen met een tattoo heeft hier later spijt van. Bijvoorbeeld omdat het niet meer bij hun past of dat een bepaalde tattoo niet meer hip is. Zo was een prikkeldraad tattoo op je arm lange tijd erg populair. Mensen die dit nu hebben, zijn hier vaak niet meer blij mee. Het verwijderen van een tattoo is vaak een dure aangelegenheid. 


Bekijk naast wanneer mag je een tattoo ook:
Wanneer ben je volwassen
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer een helm op een scooter