Wanneer is een hond precies volwassen?

In vergelijking tot mensen zijn honden veel sneller volwassen. Dit komt vooral doordat honden een stuk minder oud worden dan mensen. Wanneer een hond precies volwassen is, hangt voornamelijk af van het soort hond. Kleine rassen zijn namelijk vaak binnen 1 jaar al uitgegroeid. Grotere rassen zijn vaak pas na anderhalf jaar uitgegroeid. 

 

 

 • Puppyfase
  Een hond komt als puppy ter wereld. Honden zijn in deze fase enorm speels en nieuwschierig. Ook heeft een pup veel rust en aandacht nodig. In deze fase leert een puppy ook zindelijk te worden. De puppyfase duurt ongeveer van 0 tot 7 maanden. 

 • Puberfase
  Vanaf een maand of 8 komt een hond in de puberteit. Honden luisteren in deze periode vaak slecht. Dit komt voornamelijk omdat de hormonen in het lichaam zich ontwikkelen. De puberfase duurt tot ongeveer 1 jaar tot 1,5 jaar. 

 • Volwassenfase
  Da de puberteit wordt een hond volwassen. Zoals gezegd verschilt dit per ras. Kleine honden zijn dus eerder volwassen dan grotere honden. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel. 

 • Bejaardenfase
  Net als mensen worden honden op een gegeven moment ook oud. Sommige honden zijn al oud als ze 8 jaar oud zijn, en andere honden zijn pas oud bij 12 jaar. Kleine honden worden vaak een stuk ouder dan grote honden. Zo wordt een Duitse dog vaak niet ouder dan een jaar of 7, terwijl een Dwergpinscher wel 15 jaar oud kan worden. 

Bekijk naast wanneer is een hond volwassen ook:
Wanneer belastinggeld terug
Wanneer is alcohol uit je bloed