Wanneer is de euro in Nederland precies ingevoerd?

In 1992 besloten de landen van de Europese Unie om 1 gezamenlijke muntsoort in te voeren; de euro. Precies 10 jaar later op 1 januari 2002 werd de euro gelijktijdig ingevoerd in de 12 landen van de Europese unie, plus Monaco, San Marino en Vaticaanstad.  Sinds die dag betalen wij dus niet langer met de gulden, maar is de euro onze officiële munteenheid. 

 

 

Sinds wanneer kun je niet meer met de gulden betalen?

Toen de euro werd ingevoerd kon je in Nederland nog een korte tijd ook nog met guldens betalen. Je betaalde dan met guldens, maar kreeg euro's terug. Dit was nog mogelijk tot en met 28 januari 2002. 

Tot wanneer kun je nog guldens inleveren?

Je kunt nog tot 1 januari 2032 guldens omwisselen voor euro's bij de Nederlandse Bank. Let op, dit geldt alleen voor papiergeld. Muntgeld kan helaas niet meer worden omgeruild. 

Hoeveel landen hebben de euro als munteenheid ingevoerd?

Oorspronkelijk waren er 15 landen die de euro invoerden als munteenheid. De 12 landen van de EU plus de ministaatjes Monaco, San Marino en Vaticaanstad. Naarmate de EU groeide is ook het aantal landen dat de euro heeft ingevoerd gegroeid. Zo zijn bijvoorbeeld ook landen als Slovenië, Estland, Cyprus en Slowakije inmiddels op de Euro overgestapt. Als landen willen overstappen zijn daar door de EU strenge regels aan verbonden. 

Bekijk naast wanneer is de euro ingevoerd ook:
Wanneer vakantiegeld
Wanneer belastinggeld terug
Wanneer is alcohol uit je bloed