Wanneer is het precies Black Friday?

Wat is Black Friday? Black Friday is ontstaan in de USA en wordt beschouwd als de dag waarop voor veel mensen de kerstaankopen beginnen. Tijdens Black Friday zijn alle Amerikanen vrij en geven vele winkels enorme kortingen op hun producten om kopers te trekken. Vaak gaan winkels eerder open en staan er lange rijen met mensen om de koopjes te bemachtigen. Black Friday vindt elk jaar plaats op de (vrij)dag na Thanksgiving day. Thanksgiving is het belangrijkste feest in de USA en vindt altijd plaats op de vierde donderdag van november is. 

Black Friday komende jaren

Hieronder staat een overzicht van de data voor wanneer Black Friday in de komende jaren is:

Black Friday 2017 - 24 november
Black Friday 2018 - 23 november
Black Friday 2019 - 29 november
Black Friday 2020 - 27 november
Black Friday 2021 - 26 november
Black Friday 2022 - 25 november
Black Friday 2023 - 24 november


Waarom wordt het black Friday genoemd?

De naam Black Friday is ontstaan in 1965 in Philadelphia. De dag na thanksgiving stonden daar altijd lange files met mensen die op hun vrije dag kerstinkopen wilden gaan doen. De vrijdag na thanksgiving werd daar dan ook altijd Black Friday genoemd. Later is dat overgenomen door andere steden in de USA. 

Aanbiedingen op Black Friday

Zoals gezegd staat Black Friday tegenwoordig vooral in het teken van winkels die waanzinnige kortingen geven. Koopjesjagers zijn vooral op zoek naar aanbiedingen voor bijvoorbeeld televisies, gamecomputers en kleding. Vanwege de enorme kortingen en de beperkte beschikbaarheid van de producten ontstaan er elk jaar steeds vaker opstootjes en relletjes in winkels van mensen die producten bij elkaar uit de handen trekken. Hierdoor laten winkels vaak maar een beperkt aantal mensen in de winkel toe. Daarom staan sommige mensen al een dag van tevoren in de rij om de winkel in te mogen.  

Is het ook in andere landen Black Friday?

Omdat Thanksgiving eigenlijk alleen in Amerika wordt gevierd is Black Friday echt een Amerikaans begrip. Toch zijn er steeds vaker winkels in Nederland die ook adverteren met hoge kortingen onder de noemer van Black Friday. Hierdoor begint Black Friday ook hier steeds bekender te worden. 


Bekijk naast wanneer is Black Friday:
Wanneer begint de uitverkoop
Wanneer vakantiegeld
Wanneer ben je rijk
Wanneer belastinggeld terug