Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Hooikoorts is een reactie op een allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, grassen en/of boomsoorten.  In Nederland heeft ongeveer 1 op 10 mensen last van hooikoorts. Omdat planten niet het hele jaar door stuifmeel produceren hebben mensen met hooikootrs gelukkig maar een bepaalde periode van het jaar last van hooikoorts. Het hangt er een beetje van af voor welke soort pollen je allergisch bent, maar het hooikoortsseizoen start grofweg in februari en eindigt in augustus. 

Wanneer meeste last hooikoorts?

Er zijn veel mensen die allergisch zijn voor de Hazelaar. De Hazelaar bloeit echter vaak al eind februari of begin maart. Omdat er in Nederland dan nog niet veel mensen lang buiten zijn valt de hooikoorts in deze periode vaak wel mee. In mei, juni en juli zijn er veel grassoorten die bloeien. Omdat het dan vaak lekker weer is zijn er veel mensen buiten. Er zijn dan ook veel mensen die in deze periode de meeste last hebben van hun hooikoorts. 

Wat kun je doen tegen hooikoorts?

Er zijn op de markt allerlei producten die zouden helpen tegen hooikoorts. Sommige mensen hebben veel baat bij deze producten en kunnen hun hooikoorts allergie hiermee onder controle houden. Bij andere mensen helpen deze producten niet. 

Kun je van hooikoorts genezen?

Wanneer je hooikoorts hebt dan heb je daar vaak niet je hele leven last van. Hooikoorts komt voornamelijk voor bij mensen tussen 5 en 45 jaar. Het meeste last heb je tussen je 15e en 25e jaar. De meeste mensen hebben na hun 55e vaak geen last meer van hooikoorts. 

Wie hebben vaker hooikoorts mannen of vrouwen?

Er zijn meer mannen die hooikoorts hebben dan vrouwen. Bij mannen heeft 1 op 8 mannen last van hooikoorts, bij vrouwen is dat 1 op de 12. 

Wanneer heb je kans om hooikoorts te krijgen?

Sommige mensen hebben meer kans om last van hooikoorts te krijgen. Bijvoorbeeld als je geboren bent tijdens het hooikoortsseizoen, als hooikoorts veel in je familie voorkomt of als je moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt heb je meer kans om hooikoorts te krijgen dan andere mensen. 


Bekijk naast wanneer hooikoortsseizoen ook:
Tot wanneer overstappen zorgverzekering
Wanneer schaamhaar
Wanneer belastinggeld terug
Wanneer vakantiegeld