Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

Ongeveer 1 op de 3 mensen in Nederland heeft wel eens last van een te hoge bloeddruk. Je bloeddruk is te hoog wanneer je je gemiddelde bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg (bovendruk/onderdruk) als je jonger bent dan 60 jaar. Voor mensen ouder dan 60 geldt dat de bloeddruk te hoog is wanneer je bloeddruk hoger is dan 160/90 mmHg. 

De gemiddelde bloeddruk is:
Kinderen - 80/45 mmHg
Volwassenen - 120/80 mmHg
Bejaarden - 180/85 mmHg

 

 

Wat is de oorzaak van een te hoge bloeddruk?

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor een te hoge bloeddruk. Bij een deel van de mensen is dit genetisch, maar er is ook een groep waarbij de te hoge bloeddruk wordt veroorzaakt door een slechte leefstijl. Stress en overgewicht spelen hierbij een belangrijke rol. 

Wat kun je doen tegen een te hoge bloeddruk?

Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt dan kan de dokter je een aantal dingen voorschrijven. In de eerste plaats zal hij je aanraden om je leefstijl aan te passen. Bijvoorbeeld niet roken, gezond eten, meer bewegen, minder zout eten en geen stress. Als dit niet helpt dan zijn er ook medicijnen die je helpen om je bloeddruk te verlagen. De dokter weet wanneer je wel of geen medicijnen mag hebben. 


Bekijk naast wanneer te hoge bloeddruk ook
Wanneer heb je koorts