Wanneer heb je precies koorts?

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een mens is 37 graden. Op het moment dat iemand zich niet lekker voelt, kan de lichaamstemperatuur stijgen. Als de temperatuur boven een bepaalde kritische grens komt dan spreken we van koorts. Bij volwassen mensen is sprake van een verhoging bij 37,5 graden en van koorts wanneer de lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. 

Hoe weet je of je koorts hebt?

Om er achter te komen of je koorts hebt kun je de lichaamstemperatuur het beste meten door een thermometer tot ongeveer 1 cm in je anus te plaatsen. Dit geeft voor 99% zekerheid over je lichaamstemperatuur.   

Wat is koorts precies?

Koorts is een reactie van je lichaam op een virus dat je lichaam is binnengeslopen. Virussen groeien bij hoge temperaturen namelijk minder goed en door de temperatuur te verhogen wil je lichaam het virus bestrijden. 

Wat moet je doen als je koorts hebt?

Wanneer je koorts hebt, dan is het belangrijk dat je veel water drinkt. De hoge lichaamstemperatuur zorgt er namelijk voor dat je veel zweet en daardoor kun je snel uitdrogen. Zorg er verder voor dat lichaam de warmte ook kwijt kan. Kleed je dus absoluut niet te warm. 


Bekijk naast wanneer heb je koorts ook
Wanneer hoge bloeddruk
Wanneer griepprik
Wanneer hookoortsseizoen