Wanneer kun je de griepprik halen?

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Sommige mensen voelen zich alleen wat verkouden, maar andere mensen zullen zich behoorlijk ziek voelen. Mensen die zich door het griepvirus erg ziek voelen kunnen voor een griepprik kiezen. De griepprik beschermt tegen griep en zorgt ervoor dat mensen zich minder ernstig ziek voelen als ze wel griep krijgen. Maar wanneer moet je de griepprik halen? De griep komt alleen voor in de maanden december tot april. Dus als je niet heel ziek wilt worden dan is de beste periode om een griepprik te halen tussen half oktober en half november. De griepprik werkt meestal een half jaar. 

Kan je de griepprik ook later halen?

Zoals gezegd is het griepvirus over het algemeen alleen actief in de periode tussen december en april. Een griepprik werkt voor een half jaar en dus kun je het beste een griepprik halen in oktober of november. Dan ben je voor de hele winter klaar. Als je echter in december of januari nog geen griepprik hebt gehad dan kun je deze nog steeds halen. Hou er rekening mee dat nadat je de griepprik hebt gekregen, het twee weken duurt voordat je lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt om bescherming te bieden tegen de griep. 

Is de griepprik gratis?

Als je tot de risicogroep behoort dan is de griepprik in Nederland gratis. Je behoort tot de risicogroep als je 60 jaar of ouder bent of een specifieke medische aandoening hebt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan astma, suikerziekte, hartaandoeningen of mensen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld chemotherapie. Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, moet u de griepprik zelf betalen. Sommige werkgevers bieden hun werknemers (gratis) de griepprik aan.

Symptomen griep

De griep heeft een aantal kenmerkende symptomen. Een aantal symptomen van griep zijn koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, en een gevoel van zwakte en verlies van eetlust. Als je deze symptomen hebt dan hoeft het overigens niet automatisch te betekenen dat je griep hebt. Als je de symptomen van griep herkent dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts. 

Kun je aan griep doodgaan?

De griep kan voor risicogroepen een gevaarlijke ziekte zijn. In Nederlands sterven er bijvoorbeeld jaarlijks gemiddeld tussen de 250 tot 2.000 mensen aan griep. Er zijn echter ook jaren dat het griepvirus heel hardnekkig is en er meer dan 5.000 mensen sterven. In landen waar de griepprik niet of nauwelijks wordt gegeven is het percentage griepdoden beduidend hoger. 


Bekijk naast wanneer griepprik ook:
Wanneer hooikoortsseizoen
Wanneer hoge bloeddruk
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer ben je verslaafd aan roken