Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Als je in Nederland iets wilt bouwen of verbouwen dan heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Vroeger heette dit een bouwvergunning, maar sinds 1 oktober 2010 is de bouwvergunning onderdeel geworden van de omgevingsvergunning. Er bestaat veel onduidelijkheid over wanneer je een bouwvergunning nodig hebt. Dit hangt onder af van wat je wilt bouwen of verbouwen. Hieronder proberen we uit te leggen wanneer je een bouwvergunning nodig hebt. 

 

 

  • Wanneer geen bouwvergunning nodig:
    Vaak kun je kleine verbouwingen of aanbouw zonder bouwvergunning uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan het monteren van een zonwering of het plaatsen van een afscheiding. Maar ook aan grotere projecten zoals het bouwen van een dakkapel of de aanbouw aan de achterkant van de woning. Ook voor de bouw van een tuinhuisje heb je in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig. 

 

  • Wanneer wel bouwvergunning nodig:
    Als je gaat verbouwen of bouwen aan de voorkant van je huis, dan heb je in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig. Als je een tuinhuisje gaat bouwen dat groter is dan 3 meter (nok) dan heb je ook een bouwvergunning nodig. Als je in een gebouw of huis woont dat als 'monument' is gekenmerkt dan moet je altijd een bouwvergunning aanvragen. Hoe klein de aanpassing ook is. 

 

Hoe lang duurt het aanvragen van een bouwvergunning?

Nadat je een vergunning hebt aangevraagd moet de gemeente meestal binnen 2 maanden een beslissing hebben genomen over uw vergunning aanvraag.

Verguninng check

Als je toch twijfelt of je een bouwvergunning nodig hebt dan kun je de vergunningcheck van de Rijksoverheid raadplegen. Dan weet je meteen of je voor een verbouwing een vergunning nodig hebt. 

Bekijk naast wanneer bouwvergunning nodig ook:
Wanneer ben je verslaafd aan roken
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer hoge bloeddruk