Wanneer ben je precies alcoholist?

In Nederland geeft ongeveer 80% van de bevolking van 18 jaar ouder aan dat ze wel eens alcohol drinken. Verder blijkt uit onderzoek dat ongeveer 10 tot 15 procent een zware drinker is. Een zware drinker ben je als je  minstens één keer per week 6 of meer glazen alcohol drinkt op één dag of. Bij vrouwen geldt dit al bij 4 glazen. Maar wanneer ben je precies een alcoholist? Een alcoholist is iemand die eigenlijk continu een sterk verlangen heeft naar alcohol. Deze persoon wil wel maar kan niet minderen en blijft gebruiken ondanks de schade die het gebruik oplevert toch blijft drinken. 

Hoeveel mensen zijn in Nederland alcoholist?

Bijna één op de 7 mensen in Nederland is een zware drinker. Deze mensen zijn echter nog geen alcohilist. Als het moet kunnen deze mensen stoppen of minderen met drinken. Uit onderzoek blijkt echter dat ongeveer 0,7% van de mensen in Nederland tussen 18 en 64 jaar alcoholist is. Dit zijn dus ongeveer 80.000 tot 85.000 mensen. 

Wat zijn de kenmerken van een alcoholist?

Als je wilt weten of jezelf of iemand anders kenmerken van alcoholisme vertoont dan kun je onderstaande lijst bekijken. Via het beantwoorden van deze vragen weet je ook wat de ernst van het alcoholisme is:

- Drink je vaker in grote hoeveelheden dan dat je van plan was.
- Zijn pogingen om te stoppen of te minderen mislukt.
- Heb je vaak een sterk verlangen om te drinken.
- Schiet je tekort op het werk of school omdat je drinkt.
- Blijf je drinken ondanks dat het problemen geeft op het relationele vlak
- Stop je met hobby’s of sociale activiteiten door je drankgebruik
- Heb je door je drankgebruik ook vaak lichamelijke of geestelijke problemen.
- Heb je steeds grotere hoeveelheden drank nodig om hetzelfde effect te bereiken. 
- Heb je als je niet drinkt ontwenningsverschijnselen.

Zijn er meer mannen of vrouwen alcoholist?

In Nederland zijn ongeveer 4 keer zoveel mannen dan vrouwen onder het label zware drinker. Naar verhouding zijn er veel mannen die wekelijks behoorlijk veel glazen alcohol drinken. Wanneer we het over alcoholisten hebben dan is het opvallend dat er maar twee keer zoveel mannen als vrouwen zijn die alcoholist zijn. 

Bekijk naast wanneer ben je alcoholist ook:
Wanneer ben je gameverslaafd
Wanneer is alcohol uit je bloed
Wanneer helm op scooter
Wanneer ben je verslaafd aan roken