Wanneer begint in Nederland de herfst precies?

Het is voor veel mensen niet de leukste periode van het jaar; het begin van de herfst! We verlaten de zomer en laten het mooie weer achter ons. De start van de herfst betekent kouder weer, veel regen en wind. Maar wanneer begint de herfst eigenlijk? De herfst begint in Nederland en in de rest van Europa bijna altijd op dezelfde datum, namelijk rond 22 september. We hebben het dan over astronomische herfst. In de praktijk blijkt dat de herfst het vaakst begint op 23 september. 

 

Waarom begint de herfst juist dan?

De herfst begint altijd op het moment dat de zon exact boven de evenaar staat. De dag en nacht duren dan vrijwel even lang. Na deze dag duren de nachten dus langer dan de dagen en begint de koudere periode.

Begint de herfst overal op hetzelfde moment?

De herfst begint op het noordelijk halfrond rond 22 september, maar op het zuidelijke halfrond begint de herfst (bijna) altijd rond of op 20 maart. De tijd dat bij ons de lente begint.

Hoe lang duurt de herfst?

De herfst duurt altijd tot en met 21 december. Dit is de start van de winter. De herfst duurt dus net als alle seizoenen ook precies 3 maanden. 

Bekijk naast wanneer begint de herfst ook:
Wanneer begint de zomer
Wanneer begint de lente
Wanneer begint de winter