Wanneer gaat je zwangerschapsverlof in?

Vrouwen die in loondienst werken hebben allemaal recht op doorbetaald zwangerschapsverlof. Maar over wanneer de zwangerschapsverlof precies ingaat zijn soms wat vraagtekens. Dit komt omdat de start van je zwangerschapsverlof variabel is. Een vrouw kan namelijk starten met het zwangerschapsverlof vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum. Als je je echter goed voelt kun je er ook voor kiezen om 4 weken voor je bevalingsdatum te stoppen met werken. Langer doorwerken is officieel niet toegestaan. 

Hoe lang duurt de zwangerschapsverlof?

Een vrouw heeft in totaal recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om 6 weken voor de bevalingsdatum met verlof te gaan, dan heb je na je bevalling nog 10 weken zwangerschapsverlof. Als je daarentegen langer doorgaat met werken, dan kun je ook langer verlof nemen na je bevalling. 

 

 

Wanneer gaan de meeste vrouwen met zwangerschapsverlof?

Wanneer je precies met zwangerschapsverlof gaat ligt helemaal aan jezelf. Voel je je goed dan kun je tot 4 weken voor de datum doorgaan. Voel je je daarentegen minder goed, dan kun je er voor kiezen om eerder te stoppen. Het ligt ook vaak aan welk werk je doet. Vrouwen met fysiek werk kiezen er vaak voor om eerder te stoppen omdat de zwangerschap hun niet toelaat het werk heel lang te doen. Vrouwen met zittend werk kunnen vaak langer doorgaan met werken. Over het algemeen gaan de meeste vrouwen wel zo lang mogelijk door met werken, omdat ze dan langer verlof hebben na de bevalling. 


Bekijk naast wanneer zwangerschapsverlof ook:
Wanneer zwangerschapstest doen
Wanneer kinderbijslag
Wanneer baby voelen
Wanneer eerste echo