Vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Stelletjes met een kinderwens willen natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Een eenvoudige manier om te controleren of een vrouw zwanger is, is het doen van een zwangerschapstest. Een zwangerschapstest kun je echter niet meteen nadat je gemeenschap hebt gehad doen. Hieronder staat precies wanneer je een zwangerschapstest kunt doen:

Je kunt een zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag waarop een vrouw normaal gesproken ongesteld zou worden. Als je de test eerder doet, is dat kans aanwezig dat de zwangerschapstest een verkeerd resultaat geeft. 

 

 

Is een zwangerschapstest 100% nauwkeurig?

Een zwangerschapstest is 99% nauwkeurig, tenminste als je de test doet op het juiste moment. De test die je thuis doet, meet de hoeveelheid hCG (hormoon) in de urine. Op het moment dat een vrouw zwanger is zal de hoeveelheid hCG veel hoger zijn en geeft de zwangerschapstest een positief resultaat. Als je de zwangerschapstest te vroeg doet kan het zijn dat er nog te weinig hCG in de urine zit, waardoor de test aangeeft dat je niet zwanger bent. Er zijn ook zwangerschapstesten die heel gevoelig zijn en al vroeg hCG kunnen opsporen. Die kunnen dus al vóórdat je over tijd bent, zien of je zwanger bent. Aangezien zoveel zwangerschappen de eerste week na de bevruchting mislopen zit er ook in deze test een risico. Het beste is dus gewoon te wachten tot de dag waarop je ongesteld had moeten worden. 

Wat kost een zwangerschapstest?

De prijs van een zwangerschapstest varieert enorm. Je kunt al zwangerschapstesten kopen van ongeveer 1 euro en de duurste zijn bijna 15 euro per stuk. Het is niet echt te zeggen of de duurdere tests ook een nauwkeuriger resultaat geven. De dure testen kunnen bijvoorbeeld wel aangeven hoe lang je ongeveer al zwanger bent. 


Bekijk naast wanneer zwangerschapstest doen ook:
Wanneer zwangerschapsverlof