Wanneer ontvang je kinderbijslag?

Iedereen die in Nederland een kind van 0 t/m 18 jaar verzorgt of onderhoudt ontvangt kinderbijslag. Kinderbijslag is een sociale premie die wordt uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Kinderbijslag wordt in Nederland elk kwartaal uitbetaald. Hieronder zie je wanneer de kinderbijslag op je rekening wordt gestort:

 

 

 

Wanneer kinderbijslag:

Eerste betaling: rond 3 januari
Tweede betaling: rond 3 april
Derde betaling: rond 3 juli
Vierde betaling: rond 3 oktober

Hoogte kinderbijslag

De hoogte van de kinderbijslag wordt bepaald door de leeftijd van uw kind. Hoe ouder uw kind, des te hoger de kinderbijslag. Hieronder zie je de huidige hoogte van de kinderbijslag per kind. 

Hooge kinderbijslag per kind

0 t/m 5 jaar = 191 euro 
6 t/m 11 jaar = 232 euro
12 t/m 18 jaar = 273 euro

Wanneer stopt kinderbijslag?

Zoals gezegd stopt de kinderbijslag op het moment dat een kind 18 jaar oud wordt. Er zijn echter nog een aantal momenten dat de kinderbijslag kan stoppen. Hieronder zie je hier een aantal voorbeelden van. Wil je zeker weten of je niet het risico loopt dat de kinderbijslag stopt vraag dit dan na bij de Sociale Verzekeringsbank. 

- uw kind verdient te veel met een bijbaan
- uw kind gaat uit huis en u draagt daardoor minder dan € 416 per kwartaal bij aan de verzorging van uw kind
- u zelf buiten Nederland gaat wonen of werken
- uw kind buiten Nederland gaat wonen

Kinderbijslag andere landen

Ook in andere landen kennen ze kinderbijslag. De hoogte van de kinderbijslag is in onze buurlanden echter een stuk hoger dan in Nederland. In Belgie is de hoogte van de kinderbijslag bijvoorbeeld bij 1 kind (jonger dan 6 jaar) al zo'n 350 euro per kwartaal. Daarnaast kennen ze in Belgie een geboortepremie die wordt uitgekeerd bij de geboorte van elk kind. Dit is ook nog eens zo'n 1000 euro per kind. In Duitsland is de kinderbijslag nog hoger. Hier krijg je bijvoorbeeld zo'n 750 euro per kind per kwartaal. 

Bekijk naast wanneer kinderbijslag ook:
Wanneer zwangerschapsverlof
Wanneer zwangerschapstest doen