Wanneer krijgt een baby zijn eerste hapje?

Als kersverse ouders kom je voor allemaal vragen te staan. Eén van die vragen is bijvoorbeeld wanneer je jouw baby zijn eerste hapje gaat geven. Wanneer een baby toe is aan zijn eerste hapje, verschilt echter per baby. Iedere baby bepaalt namelijk zelf of hij/zij er klaar voor is. De meeste baby's nemen hun eerste hapjes als ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd staan ze namelijk open voor nieuwe smaken.

 

 

Mag je een baby jonger dan 4 maanden al een hapje geven?

Het is niet verstandig om een baby al voordat hij 4 maanden oud is al zijn eerste hapje te geven. Vanaf 4 maanden kan een baby namelijk pas echt zijn hoofdje goed rechtop houden en is ook zijn tongreflex opgehouden. De tongreflex zorgt er voor dat alles wat je baby in zijn mondje stopt automatisch wordt uitgespuwd. En dat is niet handig als je een baby zijn eerste hapjes geeft. 

Mag je een baby ook later dan 6 maanden zijn eerste hapje geven?

Het is ook niet verstandig om pas na 6 maanden te beginnen met de eerste hapjes van je baby. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de kans op voedselallergie dan groter is. 

Welk hapje kun je een baby het beste geven?

Wanneer je baby toe is aan zijn eerste hapjes dan is het belangrijk om met de juiste hapjes te beginnen. Begin bijvoorbeeld met rijstepap of pap van maïsmeel. Dit kan een baby het beste verdragen. Geef in het begin kleine hapjes, en niet teveel. Na een week zou je ook fijngemalen vruchten en groenten kunnen proberen. Zorg er wel voor dat de hapjes echt vloeibaar zijn. Meng het desnoods aan met melk (wat je kindje gewend is). 

Welke hapjes kan je een baby beter niet geven?

In het begin is belangrijk dat je een baby niet alles zomaar geeft. Sommige dingen namelijk allergische reacties veroorzaken. Pas bijvoorbeeld goed op met koemelk, honing, kruiden, zout, eieren en overal waar glutten inzitten. 

Bekijk naast wanneer baby eerste hapje ook:
Wanneer eerste tandjes
Wanneer eerste woordjes
Wanneer zindelijk
Wanneer baby kruipen