Wanneer heb je je eerste echo precies?

Als je ontdekt dat je zwanger bent maak je een afspraak bij een verloskundigenpraktijk. Je wilt dan graag zo snel mogelijk een echo. Bij een echo wordt je baby zichtbaar met behulp van geluidsgolven. Tijdens de eerste echo kun je de baby en het hartje vaak al zien. Wanneer de eerste echo is kan verschillen. Normaal vindt de eerste echo plaats tussen week 10 en 12 van de zwangerschap. Om medische redenen kan een echo ook al eerder plaatsvinden. 

 

 

Wat kan worden bepaald tijdens de eerste echo?

Tijdens de eerste echo kan de verloskundige aan de hand van een meting zien hoe lang je al precies zwanger bent. 

Wanneer is de tweede echo?

De tweede echo staat bekend als de 20 weken echo. Uit deze echo blijkt of je kindje zich gezond ontwikkelt. Bij deze echo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt er gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Ook wordt er tijdens de tweede echo gekeken of er ook mogelijke afwijkingen zijn:

Voorbeelden van afwijkingen die bij deze echo kunnen worden gezien:
- open ruggetje
- open schedel
- waterhoofd
- hartafwijkingen
- breuk of gat in middenrif
- breuk of gat in buikwand
- afwijkingen aan de darmen
- ontbreken of afwijken van de nieren
- ontbreken of afwijken van botten
- afwijkingen aan armen of benen

Wanneer kan het geslacht worden bepaald?

Tijdens de 20-weken echo is het in de meeste gevallen ook mogelijk om te kijken of je een jongen of meisje krijgt. De verloskundige zal voordat ze dit vertelt altijd eerst vragen of u het geslacht wilt weten. 

Wanneer is de derde echo?

Meestal wordt er ook aan het einde van je zwangerschap nog een derde echo gemaakt. De zogenaamde 36-weken echo of liggingsecho. Tijdens deze echo wordt gekeken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt. Dit is van belang voor de bevalling.

Wat is een pretecho?

Als je het leuk vind dan kun je ook een pretecho laten maken. Een pretecho wordt meestal gemaakt bij een speciaal pretechobureau. Je kunt hier bijvoorbeeld een 3D- of 4D-echo laten maken. Je kunt dan het complete uiterlijk van je baby zien. De pretechobureaus kunnen de beelden van je kindje op foto, dvd of film meegeven.


Bekijk naast wanneer eerste echo ook:
Wanneer kan een baby zien
Wanneer zwangerschapsverlof
Wanneer baby voelen