Vanaf wanneer kun je je baby voelen?

Iedere vrouw die zwanger is kijkt reikhalzend uit naar het moment dat ze voor het eerst haar baby kan voelen. Wanneer dit is verschilt per zwangerschap. Er zijn vrouwen die hun baby al na 16 weken kunnen voelen, anderen voelen de eerste bewegingen pas bij 21 weken. Over het algemeen kan gesteld worden dat de meeste vrouwen de eerste bewegingen van hun baby voelen als ze ongeveer 18 tot 20 zwanger zijn. 

 

 

Wat voel je precies?

Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn hebben vaak niet bewust door dat ze hun baby voor het eerst voelen. Dit komt omdat ze twijfelen of het de baby was of dat het misschien gewoon hun darmen waren. De eerste bewegingen van een baby die je kunt voelen zijn namelijk heel lichtjes. De meeste vrouwen omschrijven het als kriebels of luchtbelletjes in de buik. 

Wat kan een reden zijn dat ik mijn baby nog niet voel?

Er zijn verschillende redenen waarom sommige vrouwen hun baby eerder voelen dan anderen. In de eerste plaats voelen vrouwen bij hun tweede zwangerschap hun kind vaak eerder. Dit komt omdat ze de bewegingen herkennen. Het kan voorkomen dat de placenta voor de baarmoeder ligt. Dan voel je je baby vaak iets later dan gemiddeld. Ook als je veel vruchtwater heb kan het zijn dat je de baby iets later voelt dan normaal. 

Vanaf wanneer kan de vader de baby voelen?

Aan de buitenkant duurt het vaak behoorlijk langer voordat je de baby kunt voelen. Vaders moeten daarom wat geduld hebben. Pas vanaf de 24e week is het voor vaders mogelijk om aan de buitenkant een beweging van de baby te voelen.  

Wanneer moet je je zorgen maken?

Het is heel lastig om te bepalen wanneer je je zorgen zou moeten maken. Zoals gezegd verschilt het moment dat je een baby kunt voelen per zwangerschap. Als je twijfelt is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige. 

Bekijk naast wanneer baby voelen ook:
Wanneer zwangerschapsverlof
Wanneer zwangerschapstest doen
Wanneer kinderbijslag
Wanneer eerste echo