Wanneer gaat een baby voor het eerst kruipen?

Op het moment dat een baby kan kruipen verandert er veel voor ouders. Een baby kan zich dan namelijk verplaatsen en ouders moeten vanaf dan goed opletten waar hun baby naartoe gaat. Wanneer een baby voor het eerst gaat kruipen verschilt nogal. Er zijn baby's die al beginnen met kruipen als ze ongeveer 7 maanden oud zijn. Andere baby's beginnen pas als ze 9 of zelfs 10 maanden oud zijn. Gemiddeld gaan baby's kruipen als ze 8 maanden oud zijn. 

 

 

Kruipen jongetjes of meisjes eerder?

Over het algemeen zijn meisjes altijd iets verder in hun ontwikkeling als jongens. Meisjes zijn daarom vaak ook iets eerder met kruipen. Meisjes praten en lopen vaak ook iets eerder. 

Kun je er voor zorgen dat je baby eerder gaat kruipen?

Je kunt er ook voor zorgen dat je baby eerder gaat kruipen. Hieronder volgende de drie beste tips:

  • Probeer je baby naar je toe te 'lokken'. Bijvoorbeeld door interessante voorwerpen een meter voor hem neer te leggen. 
  • Zorg dat de baby een goede ondergrond heeft om te kruipen. Op gladde ondergrond kan een baby zich niet afzetten. Leg daarom een kleed of iets dergelijks neer.
  • Vraag niet teveel van de baby. En oefen niet als de baby moe is. 

Wanneer zorgen maken?

Het is in de meeste gevallen niet nodig om je zorgen te maken wanneer je baby later dan gemiddeld gaat kruipen. Zoals gezegd ontwikkelen niet alle baby's zich even snel. Daarnaast kunnen er verschillende redenen zijn dat een baby pas laat gaat kruipen. Bijvoorbeeld of de baby vaak in een omgeving is waar andere kinderen kruipen.  Als je baby na 10 maanden echter nog niet kruipt dan kun je altijd contact opnemen met het consultatiebureau.


Bekijk naast de wanneer baby kruipen ook:
Wanneer eerste tandjes
Wanneer eerste woordjes
Wanneer zindelijk
Wanneer baby in autostoel