Vanaf wanneer mag een baby in een autostoel?

In Nederland is het verplicht om kinderen tot een lengte van 1,35 per auto in speciale stoelen te vervoeren. Het is voor veel mensen vaak onduidelijk wanneer een baby of kind in welke stoel moet zitten. Hieronder geven wij de regels weer die gelden:

 

 

1. Van 0 tot 13 kilo - Groep 0, Maxi-Cosi

Een baby wordt meestal vervoerd in een maxi-cosi. Deze moeten tegen de rijrichting in worden gemonteerd. Een baby tot maximaal 13 kilo kan hierin worden vervoerd. Ook als het hoofdje boven de maxi-cosi uitkomt is het verstandig om over te stappen naar een volgende autostoel. 

2. Van 9 tot 18 kilo - GroepI, autostoel

Kinderen vanaf ongeveer 9 maanden of vanaf 9 kilo kunnen het beste worden vervoerd in een zogenaamde GroepI autostoel. Deze autostoeltjes kenmerken zich doordat ze meestal met de vaste autogordel aan de achterkant worden vastgezet. De kinderen zelf worden in de autostoel vastgezet door gordels die aan het stoeltje zijn bevestigd. 

3. Van 15 tot 25 kilo - GroepII, autostoel

Kinderen vanaf ongeveer 3,5 jaar of vanaf 15 kilo kunnen het beste worden vervoerd in een zogenaamd GroepII autostoel. Een GroepII autostoel kenmerkt zich doordat de stoel vaak los op de achterbank wordt gezet. Het kind wordt dan vastgezet met de vaste driepuntsgordel van de auto. 

4. Van 20 tot 36 kilo - GroepIII, zitverhoger

Kinderen vanaf ongeveer 4,5 jaar oud of vanaf 25 kilo kunnen het beste worden vervoerd met enkel een zitverhoger. Een zitverhoger dient als een soort kussen om er voor te zorgen dat de driepuntsgordel op de juiste hoogte wordt geplaatst. 

Hoe duur is een autostoel?

Er zijn nogal wat mensen die hun kind te lang in een autostoel laten zitten. De reden hiervoor is dat een autostoel behoorlijk prijzig kan zijn. De prijzen liggen tussen de 100 en 300 euro. En aangezien een kind zeker 3 keer van stoeltje moet wisselen is dat voor veel mensen een behoorlijk investering. Een tweedehands stoeltje werkt echter vaak net zo goed. 


Bekijk naast wanneer baby in autostoel ook:
Wanneer eerste schoentjes
Wanneer kinderbijslag