Wanneer is het precies Sinterklaas?

Elk jaar komt Sinterklaas in december langs om iedereen in Nederland een cadeautje te geven. Sinterklaasavond wordt elk jaar op dezelfde datum gevierd, namelijk op 5 december. Als 5 december echter op een doordeweekse dag valt, zijn er veel gezinnen die pakjesavond vieren op een avond in het voorafgaande of aansluitende weekend. 

 

 

 

Waarom vieren we Sinterklaas op 5 december?

Sinterklaas was een heilige. En bij heiligen wordt niet de geboortedag, maar juist de sterfdag gevierd. Sinterklaas is gestorven op 6 december, maar dit vieren we een avond tevoren, op 5 december. Zo is bijvoorbeeld in veel landen 24 december (Kerstavond) ook veel belangrijker dan de Eerste Kerstdag (25 december). 

Sinds wanneer wordt Sinterklaas gevierd?

We vieren in Nederland al behoorlijk lang Sinterklaas. Zo begon het Sinterklaasfeest rond 1850 al te lijken op het feest dat we nu ook kennen. Pas sinds halverwege de vorige eeuw is Sinterklaas echt belangrijk geworden voor de detailhandel. Veel winkels en supermarkten draaien topopbrengsten in de dagen voor Sinterklaas.  

Wanneer is het in België Sinterklaas?

Eigenlijk vieren we alleen in Nederland op 5 december Sinterklaas en Pakjesavond. In België wordt ook Sinterklaas gevierd maar in België is het gebruikelijk dat kinderen op 5 december een schoen zetten en vervolgens is het dan op 6 december pakjesochtend. 

Bekijk naast wanneer is Sinterklaas ook:
Wanneer schoen zetten