Wanneer is het precies Valentijnsdag?

Valentijnsdag is de dag van het jaar waarop geliefden elkaar extra aandacht geven. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van cadeautjes of een liefdeskaart. Soms gebeurd dit anoniem. Valentijn wordt elk jaar op dezelfde datum gevierd, namelijk 14 februari. 

 

 

Hoe is Valentijnsdag ontstaan?

Je zou het misschien niet zeggen, maar Valentijnsdag is al een heel oud feest. Zo was het feest voor de oude Romeinen al een heel belangrijk feest. Tijdens dit feest werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Valentijnsdag is vooral sinds de jaren 90 van de vorige eeuw ook in Nederland en België populair geworden.   

Wordt Valentijnsdag steeds populairder?

Oorspronkelijk begon Valentijnsdag als een dag waarop je iemand anoniem de liefde kon verklaren (via bijvoorbeeld het versturen van een liefdeskaart). Tegenwoordig is Valentijnsdag een dag waarop je iedereen die je lief hebt extra aandacht kunt geven. In Nederland doet ongeveer 25% van alle mensen 'iets' met Valentijnsdag. Het aantal mensen dat Valentijnsdag viert wordt niet zozeer groter, maar de waarde van de cadeaus stijgt wel enorm. Vroeger werden alleen kaarten of bloemen verstuurd, tegenwoordig worden bijvoorbeeld ook Ballonvaarten, en weekendjes weg cadeau gegeven aan geliefden. 


Bekijk naast wanneer is het valentijn ook:
Wanneer is het Moederdag
Wanneer is Vaderdag
Wanneer is het Bevrijdingsdag
Wanneer is Thanksgiving