Wanneer is het precies sint maarten?

Sint Maarten is een niet officiele feestdag waarbij kinderen met een lampion langs de huizen gaan om een liedje te zingen. In ruil voor dat liedje geven de mensen de kinderen wat snoep. Sint Maarten wordt elk jaar op dezelfde datum gevierd, namelijk 11 november. Sint maarten lijkt in veel opzichten op het Amerikaanse feest Halloween. 

Wat is de oorsprong van sint maarten?

Onderzoekers hebben vastgesteld dat sint maarten van oudsher een bedelfeest is. Bedelfeesten werden vroeger vaak gevierd omdat ze voor armen nodig waren in de moeilijke wintermaanden. Het feest Sint Maarten is genoemd naar Maarten van Tours, de bisschop van Tours. Hij was een van de populairste heiligen in de middeleeuwen. Vanaf de 20e eeuw werd het Sint-Maartensfeest vooral een kinderfeest. 

 

 

Waar wordt sint maarten gevierd?

Sint maarten wordt gevierd in sommige streken van Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en sommige Duitstalige gebieden.Het feest is lang niet overal in Nederland even populair. Vooral in Groningen, Limburg en Noord-Holland wordt sint maarten door veel kinderen gevierd. In Zeeland en Overijssel daarentegen nauwelijks. In Belgie wordt het feest vooral in West-Vlaanderen intensief gevierd. In andere delen van Vlaanderen is de traditie minder sterk. 

Wat geef je kinderen tijdens sint maarten?

Supermarkten springen tegenwoordig handig in op de traditie van sint maarten. Een paar dagen voor het feest zijn de grote zakken met snoep vaak in de aanbieding. Je ziet dat kinderen dan ook steeds vaker snoep krijgen dan bijvoorbeeld fruit. 


Bekijk naast wanneer is het sint maarten ook:
Wanneer is het halloween
Wanneer is het secretaressedag
Wanneer is de dag van de leraar