Wanneer is linkshandigendag precies?

Geloof het of niet, maar er bestaat een speciale dag voor linkshandige mensen. Deze dag wordt Linkshandigendag genoemd en vindt elk jaar op 13 augustus plaats. Linkshandigen dag is een internationale dag en overal ter wereld wordt er aandacht aan gegeven. 

 

 

Waarom is er een linkshandigendag? 

De dag voor linkshandigen is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. Denk bijvoorbeeld maar aan het knippen met een schaar. een schaar is namelijk speciaal voor rechtshandigen ontworpen. Gelukkig heb je tegenwoordig winkels waar je speciale producten kunt kopen die ontworpen zijn voor linkshandigen. 

Hoe lang bestaat linkshandigendag al?

Dean R. Cambell richte in 1975 in Amerika de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Het eerste wat deze vereniging deed was een bepaalde dag uitroepen tot linkshandigen dag. In 1976 werd dan ook de eerste linkshandigendag georganiseerd. Dat jaar viel 13 augustus op een vrijdag en daarom werd juist die datum gekozen. 

Wat zijn bekende linkshandigen?

Er zijn heel veel beroemde mensen die linkshandig waren/zijn. Hieronder een aantal van die beroemdheden: 

Leonardo da Vinci
Albert Einstein
Paul de Leeuw
Beethoven
Picasso
Johan Cruijff
Barack Obama
Tom Cruise
Paul McCartney 

Hoeveel procent van de mensen is linkshandig?

Een grote meerderheid van de mensen is rechtshandig. Slechts 10 tot 15% van de mensen is linkshandig. Opvallend is dat er ook meer linkshandige mannen zijn dan vrouwen. 


Bekijk naast wanneer is het de dag van de linkshandigen ook:
Wanneer is dag van de leraar
Wanneer is Dierendag
Wanneer is het Moederdag
Wanneer is het Vaderdag