Wanneer wordt in Nederland Koningsdag gevierd?

Elk jaar vieren we in Nederland Koningsdag. Het is onze nationale feestdag en er worden tal van festiviteiten georganiseerd. Koningsdag wordt elk jaar op 27 april gevierd. Behalve als 27 april op een zondag valt. Dan wordt het gevierd op de zaterdag er voor (26 april). 

Waarom is Koningsdag altijd op 27 april?

We vieren Koningsdag op 27 april omdat Koning Willem Alexander dan zijn verjaardag viert. We vieren Koningsdag sinds 27 april 2014. Sinds deze dag is Willem Alexander ons staatshoofd. Daarvoor vierden we altijd Koninginnedag omdat prinses Beatrix toen ons staatshoofd was. Koninginnedag werd gevierd op 30 april. Dit was de geboortedag van voormalig Koningin Juliana. Zodra Koning Willem Alexander zal aftreden zal Koningsdag weer een Koninginnedag worden, omdat prinses Amalia de troonopvolger is van Willem Alexander.   

Is Koningsdag een vrije dag?

Omdat Koningsdag een nationale feestdag is heeft iedereen in Nederland in principe een vrije dag. Overal in Nederland worden festiviteiten georganiseerd

Wanneer is het Koningsdag in Belgie?

In België kennen ze ook een Koningsdag. Dit vieren ze in België altijd op 15 november. Dit is overigens niet de verjaardag van de Koning van België maar deze datum heeft te maken met de heiligverklaring van Albert de Grote in 1931. Dit werd in de Romeinse heiligenkalender ingeschreven op 15 november. 


Bekijk naast wanneer is het Koningsdag ook:

Wanneer is het Hemelvaaart
Wanneer is Bevrijdingsdag
Wanneer is het carnaval