Wanneer is het precies Kerst?

Met Kerst of Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. Voor veel niet christenen is het gewoon een heel gezellig feest waarbij families bij elkaar komen. Kerstmis wordt elk jaar op dezelfde dagen gevierd. Namelijk op 25 en 26 december. In Nederland en Belgie kennen wij twee Kerstdagen. In veel andere landen is dit maar 1 dag. In het onderstaande overzicht zie je wanneer de Kerstdagen in de komende jaren vallen.

 

 

Wanneer is het Kerst:

Jaar Eerste Kerstdag Tweede Kerstdag
2014       Donderdag Vrijdag
2015 Vrijdag Zaterdag
2016 Zondag Maandag
2017 Maandag  Dinsdag
2018 Dinsdag Woensdag
2019 Woensdag Donderdag
2020 Vrijdag Zaterdag
2021 Zaterdag Zondag
2022 Zondag  Maandag


Is met Kerst iedereen vrij?

Met Kerst is in principe iedereen vrij. Je ziet echter steeds vaker dat winkels en ook supermarkten open zijn op tweede Kerstdag. Alle overige bedrijven zijn gesloten.

Wordt er overal ter wereld aan Kerst gedaan?

Een deel van de wereld viert geen Kerst. Het gaat dan met name om landen waar de Islam het belangrijkste geloof is. Kerst is immers een van oorsprong christelijk feest. Toch zien we dat door de commercie ook in landen waar traditioneel geen Kerst wordt gevierd het Kerstfeest toch aan het doorbreken is. 

Waarom vieren wij Tweede Kerstdag?

In de Middeleeuwen maakte de kerk zich in Nederland sterk voor een tweede Kerstdag. De gedachte hierachter was dat de gelovigen dan twee dagen vrij hadden waardoor ze twee ipv één keer naar de kerk konden gaan. Net als met Pasen.

Bekijk naast wanneer is het Kerst ook:
Wanneer kerstboom zetten
Wanneer is het Hemelvaart
Wanneer is het Koningsdag
Wanneer is het Pinksteren