Wanneer is het precies Bevrijdingsdag?

Op Bevrijdingsdag vieren we in Nederland elk jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een officiële feestdag en wordt elk jaar op 5 mei gevierd. We vieren dit op deze dag omdat het Duitse leger op 5 mei 1945 in Nederland is gecapituleerd.  

 

Bevrijdingsdag vrije dag?

Elk jaar bestaat er bij veel werknemers weer onduidelijkheid over of 5 mei een vrije dag is. Dit komt omdat Bevrijdingsdag in Nederland de enige officiele feestdag is waarbij er geen officiële vrije dag is ingesteld. De overheid heeft bepaald dat werkgevers en werknemers onderling moeten afspreken of Bevrijdingsdag een vrije dag is of niet. Het verwarrende is dat er per bedrijfstak andere regelingen zijn afgesproken. Zo zijn ambtenaren elke jaar op Bevrijdingsdag vrij, zijn sommige werknemers eens per vijf jaar vrij en zijn weer andere werknemers nooit vrij op Bevrijdingsdag. 

Vieren andere landen ook Bevrijdingsdag?

Ook in andere landen wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Nederland is een van de weinige landen die het op 5 mei viert. Andere landen, waaronder België, vierden Bevrijdingsdag op 8 mei. Dit is de dag waarop Duitsland officieel capituleerde. In de Oostblok landen wordt de Dag van de Overwinning gevierd. Dit is op 9 mei omdat Duitsland tegenover de Sovjet-Unie een dag later capituleerde. 


Bekijk naast wanneer is Bevrijdingsdag ook:
Wanneer is Koningsdag
Wanneer is het Valentijn
Wanneer is Moederdag
Wanneer is het Goede vrijdag